Látásjavitó KözpontLézerkezelés - A lézeres szemműtét

A lézeres szemműtétek közül az excimer lézerkezelés a szemüveg és a kontaktlencse végleges elhagyását lehetővé tévő szemészeti kezelés, amely egyben a szemüveggel és kontaktlencsével sem javítható, magasabb rendű fénytörési hibák korrekciójára is alkalmas. Ez a típusú lézeres szemműtét a szaruhártya felszíni görbületét változtatja meg, ezzel a fénysugarak kereszteződése a látóhártyán az éleslátás helyére kerül. A lézeres látásjavítás egy orvosi beavatkozás, ami többféle műtéti technikát foglal magába, és ezt mindig az adott páciens lehetőségeihez (szemének adottságaihoz) és igényeihez kell kiválasztani.

A lézerrel egy szem kezelése átlagosan 10 másodpercet vesz igénybe, mert 1 dioptria eltüntetéséhez - szemben a régi készülékekkel- már csak 2 másodpercre van szükség. Ennél a készüléknél a pontosság mellett az egyszeri alkalommal kezelhető dioptriahatárok is kitolódtak:

Rövidlátás esetén 0 és -14,0 D között, távollátás esetén 0 és +6,0 D között végezhető el első alkalommal a kezelés.

A refraktív sebészetet a szem dioptriahibájának helyreállítását jelenti különböző sebészi módszerekkel. Az excimer lézerberendezések szemészeti felhasználását az 1970-es években továbbfejlesztették és ezzel, 1987-ben a refraktív lézersebészet egy egészen új lehetőséget nyitott a látásproblémák kezelésében. A beavatkozásnak azóta több változata létezik. A lézeres sebészetben bevezető szerepet töltött be a PRK (photo refractive keratotomy) módszer. A módszer elterjedtével, annak hibáiból tanulva fejlesztették tovább a technikát. Így a 1990-es évek eleje óta egyre többen a LASIK (laser in situ keratomileusis) kezelést választják már szerte a világon. Manapság már emberek milliói élvezik a szabadságot szemüveg és kontaktlencse nélkül, és természetesen egy feljavult életminőséget, amit a refraktív lézersebészetnek köszönhetnek.


Kapcsolat